Ken jij de Zweedse gehaktballetjes van de Ikea? Deze kipgehaktballetjes zijn een upgrade van de Ikea ballen. Heerlijk romig en vol van smaak door de extra kruiden die zijn toegevoegd. En champignons in een roomsaus doen het altijd goed, vooral in combinatie met krokante frietjes. Dit is echt een weekend maaltijd.
Voor de kipgehaktballetjes gebruik ik gemalen ui en knoflook, waarbij ik wat specerijen toevoeg. Hierdoor blijven de kipgehaktballetjes lekker mals. Even wentelen door de bloem en ze blijven van de buitenkant heerlijk stevig en van binnen lekker zacht. En een pluspunt? Kinderen zijn hier ook dol op.
Voor het gemak serveer ik de gehaktballetjes met Hollandse wokgroente, maar je kunt dit vervangen door een groente die je zelf wil. Voor dit gerecht heb ik er frietjes bij gemaakt, maar je kunt de gehaktballetjes ook serveren met rijst of pasta. Of wat ook erg lekker is, serveren bij een borrel!
Wil je liever een lactosevrije room? Dat kan! Vervang de roomboter door een plantaardige versie evenals de kookroom. Voor de kookroom kun je bijvoorbeeld de plantaardige kookroom van Blue Band gebruiken.
Liever een ander soort kipgehaktballetjes? Neem dan eens een kijkje bij deze kipgehaktballetjes met lente-stamppot, klik hier.
Bereiding
1. Snij de ui grof in blokken en snij de knoflook in plakjes. Stop de ui en knoflook in een keukenmachine en voeg de 2 theelepels paprikapoeder toe. Doe hier de pimentpoeder en nootmuskaat bij. Maal alles fijn.
2. Doe het kipgehakt in een diepe kom en voeg de gemalen ui en knoflook toe. Voeg de ei, paneermeel met peper en zout toe. Kneed alles goed door elkaar en fijn.
3. Maak van het kipgehakt balletjes zo groot als een golfbal. Wentel even door de bloem. Bewaar het overige bloem om straks te gebruiken voor de saus.
4. Smelt de boter in een braadpan. Voeg hier de kipgehaktballetjes aan toe. Braad ze even aan totdat ze rondom goudbruin zijn.
5. Snij ondertussen een ui in grove blokken en snij de champignons in plakjes. Voeg de ui toe aan de kipgehaktballetjes en bak even mee totdat ze glazig zien. Voeg dan de champignons toe en bak 2 minuten mee.
6. Doe de mosterd, chilivlokken en paprikapoeder erbij en meng goed met de gehaktballetjes. Voeg de bloem eraan toe en roer goed.
7. Giet voorzichtig de groentebouillon toe en roer totdat de bloem erin is opgenomen. Giet vervolgens de kookroom erdoor. Voeg eventueel nog wat peper toe.
8. Snij de peterselie fijn en voeg toe aan de saus. Breng al roerend aan de kook en laat het geheel op zacht vuur 10 minuten sudderen. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld friet frituren of rijst/pasta opzetten om erbij te serveren.