Via De keuken van Mirjam werd ik geïnspireerd om een Chinese tomatensoep te maken net zoals bij de Chinees. Ik doe namelijk mee aan de Swiepswoepswap van Mandy and More. Als jullie mij ondertussen een beetje kennen, probeer ik zoveel mogelijk zonder bouillonblokjes te werken en wil ik zo dicht mogelijk bij het recept blijven van waar het vandaan komt.
In dit geval is het goed gelukt! Het blijkt dat Chinese restaurants eerst een soort bouillon maken van onder andere fruit. Dit is de basis voor de soep. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van verse vleestomaten, geïnspireerd door Mingfang Wang. De soep is uiteindelijk afgemaakt door wat kip erbij te koken en wat verse taugé en lente-ui. Tevens heb ik wat gebakken sehoen vers toegevoegd bij het opdienen. Eventueel kun je nog wat roerei toevoegen.
Om de soep wat zoeter te maken, heb ik gebruik gemaakt van appelmoes van Severo. Tevens heb ik wat rietsuiker toegevoegd. Proef ondertussen even of het zoet genoeg is. Je kunt altijd nog extra suiker of appelmoes toevoegen.
Wil je liever een andere tomatensoep? Probeer dan eens deze heerlijke Italiaanse tomatensoep, klik hier voor het recept.
Bereiding
1. Snij de appels in 4 stukken en haal de pitjes eruit. Snij de handsinasappelen en de citroen door het midden. Haal zoveel mogelijk pitjes weg. Leg het fruit in een soeppan.
2. Snij de gember in plakjes en de bleekselderij en wortels in grove stukken. Voeg toe aan de soeppan en doe hier ook de knoflookteentjes in zijn geheel bij.
3. Giet het water erbij en voeg het zout toe. Breng aan de kook en laat het geheel een uur op zacht vuur zachtjes koken.
4. Snij in de achterkant van de tomaten een klein kruisje. Leg de tomaten 10 minuten in kokend water. Haal ze eruit en laat ze even afkoelen. Vervolgens kunnen de velletjes eraf gehaald worden en ontpit de tomaten zoveel mogelijk. Leg de tomaten in een diepe kom en pureer de tomaten tot een gladde saus.
5.. Giet 1,5 liter over in een ander pannetje. Snij de kipfilet in stukjes of dunne plakjes. Voeg toe aan het pannetje en breng weer even aan de kook.
6. Pak een diepe pan of een grote wok. Giet wat zonnebloemolie in de pan en doe hier de bloem bij. Roer even goed erdoor tot een papje en giet dan de bouillon met de kip toe aan de bloem.
7. Voeg vervolgens de tomatensaus toe met de tomatenpuree. Roer goed door de soep heen.
8. Doe hier de appelmoes en suiker bij. Doe wat maïzena in een glas en giet een klein beetje water erbij. Roer tot de maïzena is opgelost en voeg het geheel toe aan de soep. Breng de soep aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Proef ondertussen of de soep zoet genoeg is.
9. Serveer de soep met verse lente-ui, taugé, gebakken Sehoen en eventueel wat roerei.