Patatje stoofvlees heerlijk met deze herfst- en wintermaanden. Het vlees heeft lekker gesudderd in bier. Vaak wordt hiervoor bruin bier gebruikt, maar zelf vind ik blond bier lekkerder. Ik heb in dit gerecht gebruik gemaakt van het bier Leffe.
Maar wat maakt dit patatje stoofvlees anders? In dit stoofvlees is namelijk wortel en wat bleekselderij in verwerkt. Tevens zijn er verse kruiden toegevoegd, waardoor bouillon toevoegen niet meer nodig is. Het vlees, bier, kruiden en extra groente zorgen ervoor dat het stoofvlees op smaak komt.
Stoofvlees in bier komt oorspronkelijk uit België, maar in Zuid-Nederland zie je steeds meer varianten hierop. Vaak wordt er nog zoetigheid en mosterd toegevoegd. In dit geval heb ik appelstroop gebruikt. Voor dit gerecht heb ik wat bloem erbij gedaan, maar je kunt ook mosterd op brood smeren en dit toevoegen voor wat stevigheid. Kortom je kunt alle kanten met het stoofvlees op.
Het patatje stoofvlees heb ik heerlijk geserveerd met mais. De mais heb ik ingesmeerd met roomboter en besprenkeld met een beetje zout. Verpak het in aluminiumfolie en dan 20 minuten in de oven. Echt een aanrader als side dish! En vergeet je ook niet de klodder mayonaise?
Geen zin in een patatje stoofvlees? Maar wil je een wat meer kruidig stoofvlees? Probeer dan deze rundvlees masala met andijvie, klik hier voor het recept.
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 120 C°.
2. Snipper een grote uit en snij de knoflook fijn. Snij de wortel in halve maantjes en snij de bleekselderij en peterselie fijn.
2. Smelt de boter in een braadpan. Voeg hier de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en peterselie aan toe. Bak 5 minuten mee totdat de ui glazig ziet.
3. Voeg vervolgens de kruidnageltjes, laurierblad, rozemarijn, tijm, mosterd en appelstroop toe. Roer goed door de wortel en ui.
4. Doe hier 2 eetlepels bloem bij en meng goed. Giet dan het bier en water erbij met wat peper en zout.
5. Leg de riblappen in zijn geheel in het biermengsel en breng aan de kook. Zodra alles kookt, zet dan het vuur uit.
6. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Stoof het vlees voor 2 1/2 uur.
7. Haal het stoofvlees uit de oven en trek met twee vorken het vlees uit elkaar. Meng goed met de saus. Vind je de saus nog wat waterig? Dan kun je altijd nog een beetje maïzena of bloem toevoegen.
8. Frituur een portie friet of bak friet uit de oven en serveer met het stoofvlees.