Laffa is niet bekend in Nederland, wat erg jammer is. Het is namelijk een heerlijk Israëlisch platbrood, die je kunt vullen met shoarma, kebab of natuurlijk iets vegetarisch. Ze worden ook wel Iraakse pita’s genoemd, omdat Irakese Joden deze geïntroduceerd hebben in Israël. Voor dit gerecht werd ik geïnspireerd door het boek TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv van Jigal Krant. Ik heb wel een eigen kleine draai gegeven aan de lamsshoarma. Maar de credits voor dit boek!
Mocht je de laffa te veel werk vinden (dit valt echt mee!), dan kun je dit altijd vervangen door pitabrood.
Bereiding Laffa
1. Meng de bloem, poedersuiker en het zout door elkaar.
2. Voeg de olijfolie toe en meng dit door de bloem. Giet vervolgens het water er met scheutjes bij.
3. Kneed het deeg 5 minuten totdat dit elastisch is en een klein beetje plakt. Maak een bal van het deeg en bestrijk de bovenkant met wat druppels olijfolie. Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten.
4. Maak 4 bolletjes van het deeg. Bestuif de ondergrond met wat bloem. Leg er een bolletje op en druk het wat plat. Bestuif de bovenkant ook met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne pannenkoek.
5. Verwarm een koekenpan en vet dit in met olijfolie. Leg het deeg in de koekenpan. Het deeg is goed als er op een gegeven moment bellen ontstaan in het deeg. Bak dit ongeveer een minuut. Controleer altijd ondertussen of het deeg al goed is. Draai de pannenkoek om en bak dit nog 15 à 30 seconden.
Bereiding Lamshoarma
1. Snij het lamsvlees in reepjes. Doe de paprikapoeder, cayennepeper, piment, gemalen gember, kaneel, komijnpoeder, kurkuma. chilivlokken, gedroogde koriander, gedroogde tijm en gedroogde oregano in een diepe kom. Meng dit goed door elkaar. Voeg hier de witte wijnazijn, olijfolie, peper en zout aan toe en roer dit er goed doorheen. Gooi de lamsreepjes in de kom en hussel met een lepel de marinade door het vlees. Leg dit in de koelkast en laat dit een uur marineren.
2. Snipper ondertussen de ui en snij de tomaten en komkommer in blokjes. Snij de oregano fijn en de peterselie meer grof. Hussel dit allemaal door elkaar. Voeg hier het sap van de citroen bij en wat peper en zout. Meng door elkaar en laat dit alles even intrekken.
3. Doe wat olijfolie in de pan en voeg de lamsshoarma toe. Bak dit 5 à 7 minuten op. Wanneer je dit langer bakt, dan wordt het vlees taai.
4. Pak een laffa en besmeer dit met wat hummus. Wil je zelf hummus maken? Klik dan hier voor het recept.
5. Leg wat blaadjes sla erop en vervolgens wat lamsvlees. Leg hier bovenop wat van de tomaat- en komkommersalade. Vervolgens doe je er wat knoflooksaus en sambal overheen, indien je hier van houdt. Zonder kan ook natuurlijk! Vouw eerst de onderkant naar binnen. Pak hierna de zijkant en rol de laffa op. Verpak het met wat aluminiumfolie, dit eet veel gemakkelijker.