Ja ja deze burger heb ik echt de guilty pleasure burger genoemd, omdat dit een aparte burger is, maar een smaakexplosie in jouw mond. Wat zit hier allemaal op? In plaats van broodjes heb ik verse tortilla’s gemaakt. Klik voor het recept van deze tortilla’s hier. Maar je kunt natuurlijk voor het gemak ook maistortilla’s kant en klaar kopen. Verder zit er een laagje verse guacamole en zwarte bonensaus op. Vervolgens een sappige hamburger met een salsa van mais en paprika en afgemaakt met wat rode ui en jalapeño peper.

In deze burger heb ik de Mexicaanse smaken teruggebracht. Alle laagjes zitten boordevol smaak en de combinatie hiervan is een echte comfort food. Het lijkt een ingewikkelde burger, maar ik doe alles stap voor stap. Terwijl de hamburger aan het marineren is, maak ik de salsa, zwarte bonensaus en guacamole. Maar je kunt altijd nog een kant en klare guacamole en salsa kopen bijvoorbeeld. Alleen dan krijg je niet de hele smaakbeleving van deze burger.

Bereiding

1. Kneed alle ingrediënten (op de tortilla’s en garnering na) voor de burger door het gehakt. Laat dit rusten, terwijl je aan de slag gaat met de salsa en sauzen.

2. Voor de salsa: snij de knoflook fijn en snij de paprika in blokjes. Doe wat olijfolie in een pan en bak de knoflook en paprika even mee. Voeg vervolgens de mais zonder vocht toe en doe komijn, paprikapoeder en chilivlokken erbij. Roer goed en breng aan de kook. Voeg voor de smaak nog wat peper en zout toe. Laat het geheel 15 minuutjes zacht pruttelen.

3. Voor de zwarte bonensaus: snipper een ui en snij de knoflook fijn. Giet wat olijfolie in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak even kort mee en doe hier dan de zwarte bonen met saus bij. Voeg vervolgens de komijn, kaneel, cayennepeper, majoraan en limoensap toe. Prak met een vork de bonen stuk. Breng aan de kook en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Laat het geheel 15 minuutjes pruttelen en roer af en toe. De zwarte bonensaus kookt dan wat in.

4. Voor de guacamole: ontpit de tomaten en snij in stukjes. Snij de avocado in grove stukken. Doe de avocado met de tomaten in een keukenmachine. Pers hier een halve limoen overheen. Voeg hier de chilivlokken en wat zout toe. Maal alles tot een gladde saus.

5. De tortilla burger: Maak 4 of 5 hamburgers van het gehakt. Doe wat boter (plantaardig voor lactosevrij) in een koekenpan en bak de burger 10 minuten op middelmatig vuur. In een andere koekenpan maak je de tortilla’s ondertussen warm. Leg een tortilla op een bord en smeer deze in met eerst een laag guacamole. Doe er hierna wat zwarte bonensaus op. Leg hier de burger op en wat salsa. Garneer de burger vervolgens met rode ui en jalapeño peper. Wil je een dubbele guilty pleasure burger? Dan kun je ook nog cheddar kaas toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *