Aardappelcurry met erwten (Aloo mutter)

Aloo mutter ofwel Indiase aardappelcurry met erwten. Sinds het mooie kookboek van Paulami Joshi (De bijbel van de Indiase keuken) ben ik verslaafd geraakt aan Indiaas eten en het veelvuldig gebruik van deze kruiden. Sindsdien bestellen we vaker bij een Indiaas restaurant en proberen we wat uit. Wat ik elke keer standaard bestel is deze Aloo Mutter. Deze aardappelcurry in combinatie met naan is to die for. Het is net zoiets als de combinatie van een roti met kip masala: je kan niet meer stoppen met eten!

Wat is Aloo mutter?

Aloo mutter is dus een aardappelcurry met erwten. Dit gerecht uit Noord India wordt gemaakt met aardappelen, erwten en ui in een pittige romige tomatensaus. Er gaan verschillende specerijen in en hier is niet echt een vast lijst aan ingrediënten voor, maar als basis gaat er komijnzaad, garam masala en koriander in. Om het pittig te maken wordt er gebruik gemaakt van verse pepers of je kunt chilipoeder toe voegen.

Vegetarisch gerecht

Deze aardappelcurry is helemaal vegetarisch. Je kunt dit zelfs vegan en lactosevrij maken door de Griekse yoghurt te vervangen door wat sojayoghurt. Mocht je het lekker vinden, dan kun je ook paneer, een Indiase kaas, toevoegen. Zelf vind ik de curry het lekkerst met naan, maar je kunt dit ook heerlijk met wat Basmati rijst eten.

Liever een curry met vlees maken? Maak dan zeker deze Curry Madras met kip, klik hier voor het recept.

Bereiding

1. Snij de ui in grove blokken. Ontpit de tomaten en snij in blokjes. Schil vervolgens ook alvast de aardappelen en snij in grove blokken.

2. Giet wat olie in de pan en verwarm dit.

3. Voeg het komijnzaad toe en bak even mee totdat het begint te geuren.

4. Doe de ui erbij. Rasp de gember en voeg toe aan de pan. Pers de knoflook erbij. Je kunt ook de gember en knoflook fijnmalen in een hakmachine. Bak alles even mee totdat de ui glazig ziet.

5. Voeg de overige specerijen toe: kurkuma, garam masala, chilipoeder en de kerriebladeren. Roer goed door de uien en bak 1 minuut mee.

6. Vervolgens kunnen de tomaten erbij. Bak de tomaten mee tot ze zacht zijn geworden.

7. Doe de Griekse yoghurt erbij en meng goed erdoor. Voeg de aardappelen toe en bak kort mee.

8. Giet het water erbij met de koriander, peper en zout en roer alles goed erdoor. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet dan het vuur zacht en laat het geheel 15 minuten pruttelen.

9. Na 15 minuten kunnen de erwten erbij. Breng weer aan de kook en zet het vuur zacht. De erwten kook je nog 10 minuten zacht mee.

10. Proef of de curry op smaak is. Wanneer deze nog wat flauw is, strooi dan nog wat zout erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *