Een heerlijk en gezonde ovenschotel doet het altijd goed. Deze broccoli-ovenschotel met gehakt is een echte comfort food. Van het gehakt maak ik een tomatensaus die ik vul met paprika, champignons en broccoli. Alles even kort stoven en dan kan het zo de ovenschaal in. Daarbovenop een zachte aardappelpuree met gratinkaas. Even in de oven de kaas laten smelten en de schotel is klaar om te eten.
De broccoli, tomaten, aardappelen en gehakt heb ik gehaald bij de biologische boerderijwinkel Elsbroekerwei. Deze winkel bevat een breed assortiment van groenten en de winkel verkoopt divers vlees ingevroren. Vergeleken met andere boerderijwinkels vond ik het redelijk prijzig, maar dat mocht de pret niet drukken. De producten waren namelijk vers en vol smaak. Bij de kassa kun je bij het afrekenen nog een gratis ijsje krijgen gemaakt van verse koeienmelk.
Liever een ander soort ovenschotel proberen? Ga dan voor deze heerlijke verse lasagne. Klik hier voor het recept. Of ga voor tortellini met spinazie uit de oven, zie hier het recept.
Bereiding
1. Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Kook de aardappelen 15 minuten tot ze zacht zijn en giet dan af. Stamp de aardappelen met de boter, nootmuskaat en scheutje melk tot een gladde puree.
2. Snipper de ui en snij de knoflook en peterselie fijn. Ontpit de tomaten en snij in grove blokken. Snij de paprika in blokjes en de champignons in plakjes.
3. Giet wat olijfolie in een pan en doe hier de ui en knoflook. Bak even mee totdat de ui glazig ziet.
4. Voeg het gehakt toe met de paprikapoeder, chilivlokken, peterselie en wat peper en zout. Bak dit mee totdat het gehakt rul is en voeg dan gelijk de tomaten toe.
5. Roer en breng aan de kook. Roer zo af en toe totdat de tomaten zacht zijn geworden. Doe vervolgens de paprika en champignons erbij en laat het geheel zachtjes 10 minuten pruttelen.
6. Snij de broccoli in stukken en voeg toe aan de saus. Meng met de saus en laat het geheel nog 5 minuten stoven totdat de broccoli wat zachter is geworden. Indien de saus nog wat flauw is, voeg dan gerust nog wat peper en zout toe.
7. Verwarm de oven voor op 220 C°
8. Smeer de ovenschotel in met wat olijfolie. Giet het gehaktmengsel met de broccoli in de ovenschaal. Doe hier de aardappelpuree bovenop en strooi de kaas erover.
9. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven voor 15 à 20 minuten totdat de kaas is gesmolten en goudbruin is geworden.