Chipolata cheesecake

Ken je die heerlijke chipolata pudding? Nu kun je deze ook maken in een cheesecake vorm! Je proeft gewoon de pudding terug in de taart, echt heerlijk! De taart bevat verse mandarijntjes en ananas en je proeft de smaak van de bitterkoekjes erdoorheen. Nog wat rozijnen, gedroogde abrikozen en bigarreaux en vervolgens alles laten wellen in Amaretto. Normaal gesproken wordt dit gedaan in rum, maar geloof me als je dezelfde smaak wilt zoals de heerlijke Mona toetjes, gebruik dan een Amaretto.

Aangezien de vulling voor de cheesecake al redelijk zwaar is, heb ik gebruik gemaakt van mascarpone en slagroom. Mascarpone vind ik in deze wat luchtiger, dan een monchou. En voor de basis heb ik gebruik gemaakt van jodenkoeken. Doordat de cheesecake zelf al veel smaak heeft, wilde ik de koek niet te veel laten overheersen door een kruidige koek.

Chipolata pudding is een echt Hollands toetjes, dus met deze cheesecake scoor jij zeker met Koningsdag! Dat is weer eens wat anders, dan tompoucen.
Wil je liever een andere cheesecake maken? Kijk dan eens bij de witte chocolade cheesecake met frambozen, klik hier voor het recept. Of ga voor de chocolade cheesecake met kersen, zie hier het recept.

Bereiding

1. Verwijder de schil van twee mandarijnen en snij in kleine stukjes. Doe dit ook voor de ananas, gedroogde abrikozen en bigarreaux. Gooi alles in een pan en scheur de bitterkoekjes in kleinere stukjes erbij. Giet de Amaretto erbij en voeg de twee eetlepels suiker en merg van het vanillestokje toe. Verwarm het geheel even kort totdat het kookt en zet dan meteen uit. Laat het geheel zo een 6 uur intrekken. Ik heb dit in de ochtend bereid en laat het dan een middagje staan.

2. Bekleed een springvorm van 26 cm met bakpapier. Hak de jodenkoeken fijn in een keukenmachine. Smelt boter in een pan op een laag vuur en voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels. Meng de boter er goed doorheen. Doe de koekkruimels in de springvorm en druk de onderkant plat met een lepel of schone vlakke hand. Leg dit even in de koelkast.

3. Klop de slagroom op met de poedersuiker en vanille suiker. Klop de mascarpone met de basterdsuiker en vanille suiker even op. Voeg de slagroom in gedeeltes bij de mascarpone en spatel dit er goed doorheen tot een glad beslag.

4. Laat de gelatine alvast 5 minuten weken in koud water. Voeg het mengsel van de Amaretto toe aan het beslag en spatel er goed doorheen. Verwarm de gelatine met wat water totdat het is opgelost en voeg toe aan het beslag. Meng alles er goed doorheen. Giet vervolgens het beslag in de springvorm en laat dit 8 uurtjes goed opstijven. Ik maak vaak een cheesecake in de avond, zodat dit de volgende ochtend klaar is.

5. Voor de garnering kun je wat slagroom opkloppen met poedersuiker en vanille. Spuit dit op de taart en leg er bitterkoekjes en mandarijntjes op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *