Gefrituurde rijstbal met tomatensaus

Een gefrituurde rijstbal, wat klinkt dat raar. Maar erg lekker! Ik bedoel je kent waarschijnlijk ook de Arancini ofwel de risottobal en niet te vergeten de nasibal. Deze gefrituurde rijstbal heeft een mediterraans tintje, waarbij de rijst heerlijk gestoofd is in tomaten en een groentebouillon.

Dit recept is ideaal voor als je nog een rijstgerecht overhebt. Zelf vind ik het zonde om mijn eten weg te gooien. Dit soort rijstgerechten voor een tweede keer opbakken, vind ik vaak niet lekker. Het wordt dan te droog. Ideaal dus om er een gefrituurde bal van te maken.

Je kunt zelf bepalen welke groente of vlees je toevoegt. In dit geval had ik de dag ervoor rijst gemaakt met broccoli, paprika en tuinerwten. Voor het vlees heb ik kip gebruikt, maar deze kun je voor de vegetarische variant natuurlijk weglaten. Tevens is dit gerecht lactosevrij.

De tomatensaus is erg simpel om te maken. Hiervoor heb ik Roma tomaten voor gebruikt. Die heb ik vers gehaald bij zorgboerderij De Marsen. Aan de tomatensaus heb ik nog wat oregano toegevoegd en chilivlokken, zodat de saus heerlijk kruidig en iets pittig wordt. Ideaal in combinatie met deze rijstballen.

Voor de bouillon in deze rijst kun je heel simpel zelf een bouillon maken. Zie bij dit Stroganoff gerecht hoe je de bouillon kan maken, klik hier.

Bereiding

1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de broccoli en paprika in stukken.

2. Giet wat olijfolie in een pan en voeg de kip toe met de paprikapoeder, peper en zout. Bak totdat de kip niet meer roze ziet.

3. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Doe de rijst erbij samen met de paprika en broccoli. Roer goed door elkaar en voeg dan de tomatenblokjes toe. Roer goed door de rijst heen.

4. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Snij wat oregano fijn en voeg toe. Zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan.

5. Voeg na een paar minuten de tuinerwten toe en laat het geheel zo een 7 minuten op zacht vuur staan. De rijst is klaar wanneer al het vocht is opgenomen. Wanneer de rijst is afgekoeld, dan bewaar je dit in de koelkast tot de volgende dag.

6. Snij een sjalotje en knoflook fijn. Ontpit de tomaten en snij in blokjes. Giet olijfolie in een koekenpan en voeg het sjalotje en de knoflook toe. Bak even mee totdat de ui glazig ziet.

7. Doe de tomaten erbij met de hele takjes oregano en de chilivlokken. Voeg wat peper en zout toe en breng aan de kook. Wanneer de tomaten wat zacht beginnen de worden, zet je het vuur zacht en laat dit 20 minuten sudderen. Roer zo af en toe.

8. Ondertussen kun je beginnen aan de rijstballen. Zet een wok op het vuur met een flinke laag rijstolie. Zorg altijd dat je met een grote lepel of tang werkt. Gooi niet de ballen zelf in de olie in verband met spattingsgevaar!

9. Doe de bloem op een bord, de eieren op een ander bord en het paneermeel weer op een ander bord.

10. Pak een flinke lepel van het rijstgerecht en kneed dit met je handen tot een bal. Kneed goed totdat alles aan elkaar plakt, anders valt de bal weer uit elkaar. Haal de bal voorzichtig door de bloem, dan door het ei en vervolgens het paneermeel.

11. Laat de rijstbal voorzichtig met een grote lepel zakken in de frituurolie. Bak deze 4 à 5 minuten en draai om. De rijstballen zijn klaar wanneer de buiten laag mooi goudbruin en krokant is. Je kunt ongeveer 5 à 6 rijstballen tegelijk frituren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *