Jollof rice (uit West-Afrika)Jollof rice is een rijstgerecht uit West Afrika die ik voor het eerst ontdekte via een filmpje van Tasty. Dit rijstgerecht wordt gemaakt van langkorrelige rijst in een mengsel van tomaten, rode puntpaprika, ui en kruiden. En vooral niet vergeten de Habanero peper natuurlijk. In dit gerecht heb ik één peper gebruikt, omdat de peper erg pittig is. Dit was ook net goed om een mooie combinatie van smaken te krijgen en zodat de pittigheid niet overheerst in het gerecht. Zelf heb ik er nog wat tuinerwten toegevoegd voor wat extra groente en ik heb voor dit gerecht gebruik gemaakt van de Basmati rijst van Tilda.

Paprika of puntpaprika?

Na diverse filmpjes gekeken te hebben over dit gerecht werd er bij de één gebruik gemaakt van een rode paprika en bij de ander een rode puntpaprika. Zelf heb ik gekozen voor de puntpaprika, omdat deze zoeter van smaak is. Jollof rice is een hartig gerecht en met de pittige peper vind ik de rode puntpaprika een mooie tegenhanger. Maar je kunt dus ook rode paprika gebruiken.

Kippenbouillon of vegetarisch

Jollof rice wordt samen met het tomaten-paprikasaus gestoofd in kippenbouillon. De kippenbouillon heb ik zelf getrokken door kippenpoten op smaak te brengen met wat kruiden zoals paprikapoeder, currypoeder, gedroogde tijm, gemberpoeder, witte peper en zout. Hier heb ik wat water aan toegevoegd en 30 minuten zacht laten pruttelen. De bouillon kun je vervolgens bij de rijst gieten. De kippenpoten kun je er heerlijk bij serveren door deze nog even te frituren of in een kruidig tomatensausje te gooien.

Natuurlijk kun je dit gerecht ook vegetarisch en zelfs vegan maken. Vervang dan de kippenbouillon door een groentebouillon. Een groentebouillon kun je gemakkelijk zelf maken door wat bleekselderij, wortel, ui en knoflook in wat water te laten trekken met de kruiden van hierboven.

Liever een ander rijstgerecht?

Liever een ander rijstgerecht maken? Probeer dan deze authentieke Spaanse Paella, klik hier voor het recept.

Bereiding

1. Snij één rode ui en de tomaten in grove blokken. Ontpit de zoete paprika en snij in blokken. Voeg de ui, tomaten en paprika toe aan een hakmolen. Doe hier het stukje gember en de Habanero peper in zijn geheel bij. Giet het water erbij en maal alles fijn tot een gladde saus.

2. Giet de saus in de pan en breng aan de kook. Wanneer het kookt, zet dan het vuur zacht en laat de saus 10 minuten iets indikken.

3. Doe de saus in een andere kom en gebruik dezelfde pan voor de jollof rice. Was deze vooral niet af.

4. Snij de overige 2 rode uien in halve ringen. Giet wat zonnebloemolie in de pan die voor de saus is gebruikt en gooi hier de rode uien bij. Bak de rode uien totdat ze zacht zijn geworden en haal de helft van de uien eruit. Houd dit apart voor later.

5. Voeg de currypoeder, gedroogde tijm en laurierblaadjes toe. Bak even mee en voeg dan de tomatenpuree toe met wat peper en zout. Bak het geheel 2 minuten.

6. Giet de saus weer terug in de pan en meng alles goed. Voeg de bouillon erbij en roer door elkaar.

7. Was de rijst goed met water. Doe de rijst in de pan en verdeel gelijkmatig. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet daarbovenop de deksel. Laat het geheel 30 minuten stoven op zacht vuur. Ondertussen niet roeren of aanraken.

8. Haal de deksel en de folie van de pan en roer de rijst los met een vork. Doe de uien die apart zijn gehouden erbij met een klontje boter. Meng alles goed totdat de boter is gesmolten. Serveer lekker met wat gebakken bakbanaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *