Een mediterraans kipstoofpotje met de smaken van Griekenland en Turkije. Heerlijk met kippendijfilet gestoofd in een tomatensaus en gevuld met paprika, champignons en doperwten. In tegenstelling tot een stoofpot met rund heb je dit stoofpotje binnen een uur op tafel. Mijn inspiratie komt van restaurant Olijfje in Amsterdam waar ik iets soortgelijks heb gegeten met kip en champignons. Echt een aanrader om dit een keer daar te eten! Sindsdien probeer ik mijn eigen versie te maken die hier dichtbij in de buurt komt.
Dit stoofpotje is heerlijk bij rijst, maar kun je ook eten met aardappelpuree. Daarnaast is dit gerecht lactose- en glutenvrij en helemaal vers zonder pakjes en zakjes, omdat de tomaten zelf zijn gesneden. Geen zin om tomaten zelf te snijden? Voeg dan een blikje met tomatenblokjes toe. Dit recept is simpel te maken, gezond en ook nog eens erg lekker. Dit bordje comfort food kun je het hele jaar door eten of het nu winter is of zomer.
Liever toch een stoofpot met rund? Maak dan deze heerlijke pörkólt ofwel goulash zoals bij iedereen bekend. Zie het recept hier.
Bereiding
1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Ontpit de tomaten en snij in blokjes. Snij de kippendijfilet in grove stukken.
2. Giet wat olijfolie in een pan en voeg de kip toe. Doe hier de paprikapoeder, pul biber en oregano bij met wat peper en zout. Bak de kip 5 minuten tot het niet meer roze ziet.
3. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Doe de tomaten hier bij en verwarm dit af en toe roerend totdat de tomaten een saus wordt. Voeg een rozemarijntakje toe en de laurierbladen. Zet het vuur zacht en laat het geheel met deksel 20 minuten zacht pruttelen.
4. Snij de champignons in plakjes en de paprika in blokjes. Voeg deze toe aan de saus en kook dit nog 10 minuten mee.
5. Was ondertussen de rijst en maak deze volgens gebruiksaanwijzing.
6. Doe de doperwten op het eind bij het stoofpotje en verwarm dit nog 2 minuten mee.
7. Serveer het stoofpotje met de rijst en garneer eventueel met nog wat peterselie.