Een Poké bowl is eigenlijk een Hawaïaans gerecht gemaakt van verse vis en groente. Steeds meer zie je verschillende varianten op de Poké bowl. In dit geval heb ik een bowl met linzenballetjes gemaakt, een plantaardige versie met Indiase smaken. Er is nog wel ei toegevoegd, maar voor vegan kun je dit weglaten.
Het lijkt een hele waslijst aan ingrediënten, maar dit valt allemaal reuze mee! De kruiden die gebruikt worden, worden voor zowel de linzenballetjes, pompoen als de currysaus gebruikt. Is dit toch te ingewikkeld? Maak dan alleen de linzenballetjes en currysaus. Houd de groenten die je erbij wil serveren makkelijk.
De mooie zwarte linzen heb ik ontvangen van Peulvruchten.nl. Linzen zijn ideaal om linzenballetjes mee te maken en is een goede vervanger voor vlees. Heerlijk met een saus erbij om in te dippen. Voor deze Poké bowl heb ik gekozen voor een currysaus, omdat deze ideaal past bij de linzenballetjes in combinatie met de aardappel die hierin zit.
Deze bowl zit boordevol groenten. Naast de linzen zijn er ook doperwten en wortels in de balletjes verwerkt en als extra groente bij dit gerecht is er gebruik gemaakt van heerlijk gekruide pompoen. Erg lekker allemaal in combinatie met Basmati rijst.
Toch liever een Poké bowl maken met vlees? Bekijk dan snel deze kip katsu curry bowl, klik hier voor het recept.
Bereiding
1. Schil de aardappelen en kook ze in water 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn. Kook ondertussen ook de zwarte linzen voor 20 minuten en kook de doperwten en worteltjes voor 10 minuten in water. Zorg ervoor dat de worteltjes in kleine blokjes zijn gesneden.
2. Giet de zwarte linzen af en gooi in een hakmolen. Doe alle specerijen en kruiden erbij, behalve niet het komijnzaad. Voeg tevens de knoflook en eventueel een chilipeper toe met wat peper en zout. Maal alles fijn.
3. Giet vervolgens de aardappelen af en prak fijn. Rooster het komijnzaad even kort. Voeg dan de gemalen linzen toe aan de aardappelen met het komijnzaad, de doperwten en wortels. Mix alles goed. Mocht het geheel niet echt plakkerig zijn, voeg dan gerust wat bloem of paneermeel toe. Leg even apart.
4. Verwarm de oven voor op 200 C°.
5. Doe de pompoen op een bakplaat. Snij de rode ui in grote blokken en voeg toe bij de pompoen. Plet de knoflook en gooi erbij met alle specerijen. Meng alles goed met wat zonnebloemolie. Schuif in de oven en bak af in 30 minuten totdat de pompoen zacht is.
6. Was ondertussen de Basmati rijst en kook volgens instructie. Kook ook de eieren voor 15 minuten om straks te serveren bij de Poké bowl. Laat ze schrikken in koud water om ze goed te kunnen pellen.
7. Snij voor de currysaus een ui fijn. Doe wat zonnebloemolie in een koekenpan en voeg de ui toe. Rasp hier de gember erbij en pers het knoflookteentje fijn. Voeg alle specerijen toen en bak even mee. Giet vervolgens de tomatenblokjes erbij met wat peper en zout. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de Griekse Yoghurt toe en meng er goed doorheen. Breng weer aan de kook en laat het nog 2 minuten pruttelen.
8. Tot slot de linzenballetjes: draai balletjes te grote van een golfbal. Haal ze door de bloem en leg ze vervolgens voorzichtig in een koekenpan met een klein laagje hete zonnebloemolie. Draai voorzichtig de balletjes om. De balletjes bak je kort op elke kant (zo een 1 à 2 minuten).
9. Leg wat rijst in een kom en leg hier wat linzenballetjes op met wat pompoen. Pel het eitje en snij in tweeën. Serveer met de currysaus.