Mijn moeder maakt wel eens een rode kool stamppot met een appel. Ondanks dat ik niet echt van de stampotten ben, was dit wel altijd heerlijk met een balletje gehakt. Ik wilde hier een hele andere draai aangeven en een smaakcombinatie maken van zoet, hartig en romig. En wat is deze taart gelukt zeg!
Voor de bodem heb ik een hartige taartdeeg gebruikt. Ik vind dit beter bij rode kool passen, dan bladerdeeg. Vervolgens heb ik aan de rode kool wat appelrasp en rozijnen toegevoegd. Wanneer je dit samen bakt, dan ontstaat er al een heerlijke geur! Echt een zoete warme geur waardoor je al meteen trek krijgt. Voor de vulling van de taart heb ik ricotta gebruikt. Dit vind ik namelijk wat meer bite hebben, dan bijvoorbeeld een crème fraîche. Daarnaast is ricotta minder zurig en juist meer lichtzoet van smaak. Voor de kaas heb ik dan weer geraspte Franse Emmentaler kaas gebruikt. Dit geeft het geheel weer juist die hartige smaak. Echt heerlijk in combinatie met het zoet. Tot slot nog wat tijm toegevoegd.
Deze hele taart is simpel te maken. Alleen even de rode kool bakken en de taart gaat in zijn geheel in de oven. En geloof me dit is een comfort food taart! Wil je liever een quiche maken met veel groente? Neem dan eens een kijkje bij de quiche met Hollandse groente, klik hier voor het recept.
Bereiding
1. Snipper de ui en snij de knoflook en de rode kool fijn. Niet heel fijn zoals in de supermarkt, mag best wat grovere stukken in zitten.
2. Verwarm de oven voor op 180 C° en vet een quichevorm in.
3. Giet een klein beetje olijfolie in een wok of hapjespan en voeg de ui en knoflook toe. Bak kort mee en doe hier de rode kool bij. Bak dit 5 minuten al roerend.
4. Rasp de appel bij de rode kool en voeg de rozijnen toe. Roer alles even goed om en bak 5 minuten. Zet vervolgens het vuur zacht en laat het geheel op zacht vuur 10 minuten staan. Roer zo af en toe om aanbakken te voorkomen.
5. Bedenk de quichevorm met het deeg. Prik wat gaten in de onderkant met een vork. Strooi het paneermeel over de bodem en verspreid dit over het deeg.
6. Doe de eieren in een kom en klop dit wat op. Voeg de ricotta toe, risp de tijm van het takje en meng alles er goed doorheen tot een glad mengsel.
7. Voeg de kaas toe aan het eiermengsel met een snuf gemalen peper en zout en roer dit even door het mengsel.
7. Vul de quichevorm met de rode kool. Doe hier het ricottamengsel overheen. Bij mij bleef dit mengsel er bovenop liggen en dit heb ik met een vork door de rode kool heen gemixt (pas op dat je niet de onderkant van het deeg meeneemt). Strooi vervolgens een handje kaas over de vulling.
8. Schuif de taart in de oven en bak in 35 à 40 minuten gaar. De taart is klaar als de bovenkant goudbruin is en het deeg krokant.