Zelf ben ik niet echt een visliefhebber. Als ik vis maak, dan is het vaak witvis. Daarentegen ben ik wel erg gek op viskoekjes en kibbeling. Vooral de viskoekjes bij de Volendammer bij mij in de buurt is echt heerlijk. Maar ik wilde graag de viskoekjes eens zelf maken, zodat ik ze niet elke keer bij de visboer hoef te halen. Daarnaast vind ik dat ook veel gezonder.
Krokante en kruidige viskoekjes
Deze viskoekjes zijn gemaakt van kabeljauw, aardappel, doperwten, worteltjes en veel kruiden. En de koekjes zijn echt hemels! Vooral de combinatie met de aardappelen en de currykruiden maakt dit erg lekker. Tevens zijn ze simpel om te maken. Uiteindelijk worden ze in het paneermeel gedipt en vervolgens even gefrituurd. Een beetje knoflooksaus erbij en het is genieten. Zelfs zonder de saus zijn deze viskoekjes om te smullen.
Een heerlijke frisse salade
Bij deze viskoekjes heb ik een frisse salade gemaakt met onder andere sla, radijsjes, ui en bleekselderij. Je kunt heel makkelijk de rauwkost radijs mix halen bij de Albert Heijn. Als dressing heb ik de Pink Gin vinegar gebruikt van Oil & Vinegar.
En wat is deze vinegar een aanrader! Het geeft de salade een zuurtje, maar tegelijkertijd erg fris en licht van smaak. Deze past perfect bij de vis. Het is ietwat aan de prijzige kant, maar daar heb ik het voor over. Daarnaast ontvang je een grote fles waar je niet zoveel van hoeft te gebruiken voor de perfecte smaak. Je kunt er dus een langere tijd mee doen. Deze vinegar staat voor mij nu in de top 3 van de beste dressings voor een salade.
Liever een ander visgerecht?
Heb je meer zin in kibbeling? Kijk dan eens naar dit recept van fish and latkes, klik hier.
Bereiding
1. Schil de aardappelen en kook deze 20 minuten in het water. Giet de aardappelen af en voeg de boter erbij. Stamp de aardappelen fijn. Laat de aardappelen afkoelen, voordat je aan de vis begint.
2. Kook even kort de tuinerwten en worteltjes in water. Giet af en laat dit goed afkoelen.
3. Dep de vis droog en snij in stukken. Doe de vis in een keukenmachine. Snij de knoflook, lente-ui, bieslook, peterselie en dille fijn en voeg toe aan de vis. Doe hier de curry, kurkuma en komijnpoeder bij met wat peper en zout. Maal alles tot een fijne dikke pap.
4. Doe de gemaalde vis in een diepe kom. Voeg de aardappelen, de eieren en bloem toe. Kneed het geheel tot een stevig, maar nog een beetje plakkerige mengsel. Snij de wortels in wat kleinere stukjes zo nodig. Roer met een lepel de tuinerwten en worteltjes door het deeg.
5. Verhit alvast de olie in een diepe pan op het vuur. Zorg dat er voldoende olie in de pan zit om de viskoekjes te frituren.
6. Pak met een lepel een flinke schep deeg en maak er 10 platte ballen van. Doe wat paneermeel op een bord en dip daar de viskoekjes in. Laat de viskoekjes langzaam in de frituur zakken. Doe dit uiteraard met een grote lepel of frituurmandje en niet met de hand zelf! Frituur de viskoekjes zo een 4 minuten tot ze donker goudbruin kleuren. Draai halverwege om. Laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
7. Meng de sla met de rauwkost radijsmix. Voeg 4 eetlepels toe van de Pink Gin vinegar. Meng even goed en voeg dan de knoflookcroutons toe.
8. Je kunt eventueel tussendoor nog krieltjes erbij bakken. Dat heb ik bij dit gerecht ook gedaan. Maar ik kwam erachter dat de sla en viskoekjes zelf al heel vullend zijn.